KABUL - Met bulldozers hebben reddingswerkers en Afghaanse burgers woensdag tussen het puin gezocht naar slachtoffers van de dubbele aardbeving eerder deze week in het noorden van Afghanistan. 

Tot dusver zijn er twee lichamen geborgen. Gevreesd wordt dat 69 anderen eveneens het leven hebben gelaten.

Naast de drie bulldozers groeven ook dorpelingen en agenten met scheppen in het puin in de hoop lichamen te vinden. "We moeten graven en de 69 andere lichamen vinden", aldus Mahmood Haqmal, de woordvoerder voor de getroffen provincie Baghlan.

"Ik weet niet hoe lang het gaat duren. Het is geen eenvoudige taak, maar de regering heeft beloofd dat ze de lichamen niet onder de rotsen laat liggen. Ze blijven totdat we de laatste lichamen vinden."

Kracht

Maandag werd de regio getroffen door een beving met een kracht van 5,4 en deze werd niet veel later gevolgd door een beving met een kracht van 5,7, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. Beide bevingen deden gebouwen in de hoofdstad Kabul, 190 kilometer ten zuiden van het epicentrum, op hun grondvesten schudden.

Dinsdag nog dachten de autoriteiten dat de aardbeving vijftig mensen het leven had gekost, maar na interviews met een aantal overlevenden is dit aantal bijgesteld tot 71.

De Verenigde Naties en de Afghaanse Rode Halvemaan hebben tenten, dekens, water, werktuigen, voedsel en andere hulpmiddelen naar het gebied gestuurd.

Aardbeving in Afghanistan