BAMAKO - Tussen seculiere rebellen en conservatief-islamitische rebellen in het noorden van Mali zijn woensdag gevechten uitgebroken.

Beide partijen strijden om de macht in de regio. Bij de gevechten vonden ten minste drie personen de dood. De strijd onderstreept de groeiende spanningen in de regio.

Een groep gewapende rebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (NMLA) probeerde volgens een strijder van de islamistische organisatie Ansar Dine de stad Timboektoe te betreden.

"Er werd hen gevraagd hun vlag te strijken en hun wapens in het voertuig achter te laten voordat ze de stad opnieuw zouden betreden. Ze weigerden dit en zeiden vrij te zijn om te gaan en staan in Timboektoe waar ze wilden", aldus Oumar Ould Hamaha. Schoten weerklonken en twee NMLA-rebellen raakten gewond. Ook een strijder van Ansar Dine liep verwondingen op, voegde hij daar aan toe. Volgens een lid van de NMLA was het geweld de schuld van Al-Qaida-strijders in de regio.

Toeareg

De NMLA wordt geleid door separatistische Toeareg, onder wie strijders die hebben gevochten aan de zijde van wijlen de Libische dictator Moammar Gadhafi. Na de val van Tripoli hergroepeerden zij zich, zwaarbewapend, in het noorden van Mali. Vandaar lanceerden zij een offensief om een eigen staat uit te roepen, genaamd Azawad.

In de eerste drie maanden wisten ze slechts enkele kleine steden in te nemen. Een coup in Mali stelden de rebellen echter in staat het gehele noordelijke deel van het land te veroveren. Ze kregen daarbij hulp van een kleine islamistische factie, Ansar Dine, die later een fusie aanging met de NMLA.

De verhouding tussen de twee partijen is echter nogal wankel en er zijn berichten dat de fusie uiteindelijk toch niet is doorgegaan na onenigheid over welk type islamitische wetgeving zou worden ingevoerd in het overwegend tolerante Noord-Mali.