ANKARA - Het korte jubileumbezoek van koningin Beatrix aan Turkije is woensdag begonnen met een warm onthaal door president Abdullah Gül in zijn residentie Çankaya Köşkü.

Daar stond dit keer geen erewacht opgesteld en werden geen volksliederen gespeeld zoals bij Beatrix’ staatsbezoek 5 jaar geleden, maar waren de tafels wel feestelijk gedekt voor een royaal diner.

''Ik ben heel blij om hier te zijn”, zei koningin Beatrix in verschillende bewoordingen tijdens een geïmproviseerd dankwoord.

De Turkse president en zijn echtgenote Hayrünnisa zijn inmiddels goede bekenden van de vorstin.

Gül was in 2007 ook van de partij en twee maanden geleden kwam hij met zijn vrouw op staatsbezoek naar Nederland en werd voor hem de rode loper uitgerold op de Dam in Amsterdam. De koningin noemde die vooraf omstreden visite ‘een groot succes’. Gül bewaarde er ‘goede herinneringen’ aan, zo zei hij in een korte toespraak.

Vliegveld

Het bezoek van koningin Beatrix werd woensdagmiddag even opgehouden op het vliegveld van Ankara. Het koninklijk gezelschap moest daar voorrang verlenen aan de naar de hoofdstad terugvliegende Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Het bezoek borduurt voort op het succes van de recente komst van Gül naar Nederland. De koningin bracht dat ook tot uitdrukking in haar toast op haar Turkse gastheer. ''Ik wens een voortzetting van onze goede relaties”, aldus Beatrix, die in Turkije is voor de viering van het 400 jarig bestaan daarvan.

Cornelis Haga

In 1612 accepteerde de Ottomaanse sultan de geloofsbrieven van de Schiedamse diplomaat Cornelis Haga en daarmee was de deur geopend voor Nederlandse handelslieden om zaken te doen in het uitgestrekte rijk, waarvan het huidige Turkije de erfgenaam is.

De handelsbetrekkingen zijn ook nu nog een drijfveer, maar volgens de Turkse ambassadeur in Den Haag, Uğur Doğan, is de politieke rol die Turkije in het Midden-Oosten speelt voor Nederland ook van belang. De komst van de koningin noemde hij ‘erg belangrijk voor Turkije’.

Bezoek Beatrix aan Turkije in goede sfeer