MOSKOU - Rusland beschuldigt de Verenigde Staten ervan Syrische rebellen te voorzien van wapens.

Daardoor wordt de situatie in het land alleen maar slechter, aldus minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken woensdag.

Rusland levert ''anti-luchtafweersystemen'' aan de Syrische regering, maar schendt daarmee op geen enkele manier internationale wetten, zei Lavrov in Teheran. Hij brengt een kort bezoek aan Iran.

Maar wat de VS volgens Lavrov doen, is van een geheel andere orde, vindt hij. Dat land verstrekt wapens aan de Syrische oppositie die worden gebruikt tegen de Syrische regering.

Gevechtshelikopters

De uitlatingen van de Russische minister komen, nadat zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton dinsdag had gezegd dat Rusland het regime van president Bashar al-Assad in Damascus gevechtshelikopters levert.

''Wij zijn bezorgd over de meest recente informatie dat er gevechtshelikopters onderweg zijn uit Rusland naar Syrië, wat het conflict op een tamelijk dramatische manier zal doen escaleren'', zei Clinton.

Moskou is al decennia een bondgenoot van de familie Assad.

Reactie VS

De VS ontkenden woensdag wapens te leveren aan de Syrische oppositie en herhaalden zorgen te hebben over de levering door Rusland van gevechtshelikopters aan Syrië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier