NEW YORK - Het geweld in Syrië is uitgemond in een burgeroorlog. Dat heeft de chef vredesmissies van de Verenigde Naties Hervé Ladsous dinsdag gezegd.

Op de vraag van journalisten of Syrië nu in een burgeroorlog terecht is gekomen zei Ladsous "Ja , ik denk dat we dat wel kunnen stellen."

De VN-waarnemers in Syrië hebben er volgens Ladsous' woordvoerder Kieran Dwyer de afgelopen vijf dagen een sterke toename van geweld gezien en een gevaarlijke verandering van tactiek in beide kampen.

De Syrische regering lijkt de macht in gebieden die in handen zijn van opstandelingen te willen heroveren en bombardeert dichtbevolkte gebieden en zet gevechtshelikopters in, aldus Dwyer.

De oppositie op haar beurt pleegt steeds vaker aanslagen op regeringstroepen en de infrastructuur van het land. Het conflict heeft nu echt alle delen van Syrië bereikt, zei Dwyer.

Gevechtshelikopters

De Verenigde Staten hebben dinsdag Rusland beschuldigd van de levering van gevechtshelikopters aan het bewind Assad.

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton waarschuwde voor een escalatie van het vijftien maanden oude conflict in Syrië.

"Wij zijn bezorgd over de meest recente informatie dat er gevechtshelikopters onderweg zijn uit Rusland naar Syrië, wat het conflict op een tamelijk dramatische manier zal doen escaleren", zei de bewindsvrouw.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier