WARSCHAU - Poolse en Russische hooligans zijn dinsdag in de Poolse hoofdstad Warschau slaags geraakt. Daarbij raakten diverse supporters gewond.

In de Poolse hoofdstad zijn voetbalfans van Rusland en Polen enkele uren voor het begin van het onderlinge EK-duel slaags geraakt. Daarbij raakten volgens de politie zeven supporters lichtgewond.

De oproerpolitie zette traangas, helikopters en waterkanonnen in om de vijandige kampen van elkaar te scheiden. Ook werden rubberkogels afgevuurd om de vechtende meute terug te dringen. In beide kampen zijn in totaal ongeveer 60 hooligans gearresteerd.

Onder politiebegeleiding liepen duizenden Russen dinsdag in optocht richting het stadion. Bij het passeren van de Vistula-rivier ging het fout op de brug. Poolse supporters gooiden stenen, flessen en vuurwerk naar de Russen en naar de politie, waarna op diverse plaatsen vechtpartijen uitbraken.

Animositeit

Daarop besloot de Poolse politie de Russische mars naar het voetbalstadion af te breken. Dankzij een massale inzet van mankracht en materiaal liep de situatie rond het stadion voor het begin van het duel niet uit de hand.

De supporters van beide landen kennen een verleden met rellen en geweld. Bovendien is er van oudsher animositeit tussen beide landen, onder meer door de dominantie van de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog.

De Russische bondscoach Dick Advocaat eerde zondag nog de vorige president van Polen. Met bondsvoorzitter Sergej Foersenko legde hij bloemen bij een monument voor Lech Kaczynski. Die kwam in 2010 om toen zijn vliegtuig neerstortte in Rusland.

De crash leidde tot nieuwe spanningen tussen Polen en Rusland. De twee landen gaven elkaar enige tijd de schuld van het ongeval. Boze tongen beweren dat Rusland de president heeft vermoord. Een officieel onderzoek wees naar een fout van de piloten.