KABUL - De aardbevingen en de daarop volgende aardverschuiving die maandag plaatshadden in het noorden van Afghanistan hebben aan mogelijk vijftig mensen het leven gekost.

De autoriteiten verwachten geen overlevenden te vinden.

De aardverschuiving bedolf een dorpje in het afgelegen district Burka in de provincie Baghlan. Een enkele bulldozer probeerde dinsdag slachtoffers op te graven. Tot dusver zijn slechts twee lichamen onder het puin vandaan gehaald.

"Het is onmogelijk om bij de lichamen te komen", zei de gouverneur van Baghlan. "De schatting is dat ze onder dertig meter stenen begraven liggen. Het dorp is bedolven onder tonnen steen. Niemand leeft nog", aldus Abdul Majid.

De eerste aardbeving maandag had een kracht van 5,4 en werd niet veel later gevolgd door een beving met een kracht van 5,7, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Beide bevingen deden gebouwen in de hoofdstad Kabul, 190 kilometer ten zuiden van het epicentrum, op hun grondvesten schudden. De regering sprak maandag nog van honderd doden, maar stelde dit aantal dinsdag bij naar vijftig.