DEN HAAG - De processen bij het ICC in Den Haag over het massale geweld na de verkiezingen in Kenia in 2007 zullen niet afgelopen zijn voor de volgende verkiezingen in 2013. 

Dit stelde hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo dinsdag.

Bij het ICC wordt dezer dagen beraadslaagd over een begindatum voor de processen tegen de vier verdachten, onder wie twee presidentskandidaten.

Tot teleurstelling van slachtoffers en nabestaanden van de geweldsuitbarsting wordt nu gesproken over maart 2013. In die maand worden waarschijnlijk op een nader te bepalen datum ook de volgende verkiezingen in het Afrikaanse land gehouden.

Debat

In Kenia woedt al maanden een debat over de vraag of de twee aangeklaagde kandidaten, Uhuru Kenyatta en William Ruto, aan de presidentsverkiezingen mogen meedoen. Moreno wil zich niet in dat debat mengen: ,,De Keniaanse verkiezingen zijn een zaak voor de Kenianen.'' Wel zei de Argentijn herhaaldelijk te hopen dat de volgende gang naar de stembus vreedzaam zal zijn.

Na de verkiezingen beschuldigde de oppositie president Mwai Kibaki ervan dat hij zijn herverkiezing te danken had aan fraude met de uitslag. Het kwam tot politiek geweld waarbij stammentegenstellingen een grote rol speelden. Mensen werden levend verbrand, in kerken of in hun huizen. In januari en februari 2008 vielen meer dan 1000 doden.

Vlucht

Honderdduizenden Kenianen sloegen op de vlucht; velen van hen leven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen. Na bemiddeling van oud-VN-secretaris-generaal Kofi Annan werd eind februari een akkoord bereikt over de vorming van een regering van nationale eenheid.