CAÏRO - De voltallige Egyptische volksvertegenwoordiging is dinsdag bijeengekomen om een honderdkoppige commissie te kiezen die een nieuwe grondwet op gaat stellen.

Het kiesproces verliep direct vanaf het begin rommelig; liberale parlementsleden boycotten het kiesproces.

De zitting van het lager- en het hogerhuis van de volksvertegenwoordiging is door veldmaarschalk Hussein Tantawi, leider van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, belegd nadat onderhandelingen tussen verschillende politieke facties over de samenstelling van de Constitutionele Raad op niets waren uitgelopen.

Een Egyptische rechtbank heeft eerder de Constitutionele Raad ontbonden. Die Raad bestond grotendeels uit conservatieve moslims. Volgens liberale parlementsleden probeerden de conservatieve moslims een meerderheid in de raad te realiseren. Ze spanden daarop een rechtszaak aan en vroegen de rechter de raad onwettig te verklaren.

Veelbesproken onderwerp

De macht die de belangrijkste Egyptische instituties hebben is een veelbesproken onderwerp sinds de Opperste Raad voor de Strijdkrachten de oude grondwet buiten werking stelde en de macht overnam na het aftreden van president Hosni Mubarak.

De verschillende facties verschillen ernstig van mening over de manier waarop een nieuwe grondwet moet worden opgesteld, maar ook over de manier waarop het land moet worden bestuurd in de tussentijd.

"Het gaat hier over de Egyptische grondwet", zei Ahmed Said, leider van de seculiere partij Vrije Egyptenaren. "De rekensom van meerderheden en minderheden is hier niet van toepassing."

Onwettig proces

Anderen menen dat het opstellen van een nieuwe grondwet een onwettig proces is, omdat het parlement maandag in alle haast wetgeving heeft aangenomen die het parlement verzekert van invloed op de keuze voor de leden van de Constitutionele Raad en het werk van de raad. In het parlement heeft de Moslimbroederschap een meerderheid.

Parlementsleden van de Broederschap beweren dat ze zich houden aan de overeenstemming die eerder werd bereikt met niet-islamitische groepen over de verdeling van de honderd zetels in de Constitutionele Raad.

De liberalen menen echter dat de Broederschap dit akkoord heeft geschonden, door hun eigen leden meer zetels te geven dan eerder overeengekomen was. Bovendien zouden ze een selectieproces hebben bedacht dat aanhangers of sympathisanten van de Broederschap en andere conservatieve groepen zetels toebedeelt die eigenlijk voor andere partijen bedoeld waren.

Dominante stem

De liberalen, maar ook linkse partijen, vrouwen en de christelijke minderheid in Egypte zeggen dat de conservatieve moslims een dominante stem willen in het opstellen van de nieuwe grondwet, zodat die een conservatief tintje krijgt. Dit is volgens hen onderdeel van een groter plan van de Broederschap om de belangrijkste instituties in het land over te nemen.

Alles over de situatie in Egypte in ons dossier