PARIJS - Een stevige controverse tussen de voormalige en huidige levensgezellin van president François Hollande overschaduwt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. 

Terwijl zijn ex Ségolène Royal zich in het kiesdistrict La Rochelle zorgen moet maken om haar parlementszetel, steunt first lady Valérie Trierweiler publiekelijk haar tegenstander.

Trierweiler stuurde de socialistische partijdissident Olivier Falorni dinsdag een bemoedigend Twitterberichtje. Slechts enkele uren eerder had Royal in een tv-interview verklaard dat Hollande haar schriftelijk zijn steun had toegezegd.

Presidentskandidate

Royal, de presidentskandidate van de Parti Socialiste (PS) in 2007, deed het in de eerste stemronde met 32 procent zo slecht, dat haar nauwelijks nog kansen op een mandaat worden toegedicht. Om in de tweede ronde zondag te winnen, moest de lokale linkse kandidaat Falorni zijn kandidatuur opgeven.

Dat heeft hij ondanks verschillende oproepen van het PS-bestuur resoluut afgewezen.

Hollande was tientallen jaren de partner van Royal en heeft vier kinderen bij haar. Sinds 2005 heeft hij een relatie met Trierweiler, een journaliste die twee keer is gescheiden. In de Franse media duiken vaker berichten op over openlijke rivaliteit tussen beide dames.