LONDEN - Wikileaks-voorman Julian Assange heeft dinsdag het Britse Hooggerechtshof gevraagd zijn uitlevering aan Zweden opnieuw te bekijken.

Dat heeft het hof dinsdag bevestigd. Het is een ongebruikelijke juridische manoeuvre die moet voorkomen dat hij wordt uitgeleverd.

De zaak-Assange sleept al twee jaar. Vorige maand verwierp het hof het beroep dat Assange tegen zijn uitlevering had aangetekend.

Zijn advocaten bestrijden echter de geldigheid van het oordeel van de rechters, omdat die hun besluit hebben gebaseerd op bewijzen die de verdediging niet voldoende heeft kunnen bestuderen. Ze hebben de rechtbank daarom gevraagd de zaak te heropenen.

Beschamend

Een dergelijke stap is nog niet eerder voorgekomen in de Britse rechtspraak en volgens juridische deskundigen zou het beschamend zijn voor de rechters als de zaak daadwerkelijk wordt heropend. "Het zou erg schadelijk zijn voor hun reputatie", aldus Julian Knowles, een advocaat van het Londense kantoor Matrix Chambers.

Een woordvoerder van het Hooggerechtshof zei dat de rechters kunnen besluiten het verzoek van de advocaten terzijde te schuiven. Ze kunnen de zaak ook heropenen en de beide partijen vragen om een schriftelijke uiteenzetting van hun standpunten. Ook kunnen ze besluiten tot een nieuwe zitting. Op welke termijn een beslissing wordt genomen over het verzoek is niet duidelijk.

Inzake

De 40-jarige Assange wordt door Zweden gezocht om gehoord te worden inzake twee aanklachten van verkrachting en mishandeling. Hij is niet aangeklaagd en Assange ontkent schuldig te zijn.

Alles over de zaak van Assange in ons Wikileaks-dossier

Assange vraagt heropening rechtszaak