NAIROBI - Kenia heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie gevraagd een op handen zijnde missie tegen de Somalische havenstad Kismayo te ondersteunen.

Dat heeft de Keniaanse premier Raila Odinga dinsdag gezegd. Kismayo is in handen van de radicaalislamitische militie al-Shabab.

Het Keniaanse leger trok vorig jaar oktober Somalië binnen. Aanleiding was een reeks aanvallen van Somalische militanten in Kenia en de ontvoering van een aantal buitenlanders in Kenia. Al-Shabab haalt een flink deel van haar inkomsten uit 'belastingen' die de militie in de havenstad heft. Sinds oktober trekken de Keniaanse troepen langzaam op naar Kismayo.

"Zonder Kismayo te veroveren is het erg moeilijk om al-Shabab geheel te neutraliseren", zei Odinga. "Het heeft tijd gekost omdat onze troepen dachten dat als we meteen voor Kismayo waren gegaan dat veel levens had gekost, onder burgers en militairen."

'Huiverig'

Odinga zei de VS om financiële ondersteuning te hebben gevraagd. Volgens Odinga was Washington voorheen 'huiverig' om Keniaanse troepen financieel te steunen zolang ze niet onder de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië, AMISOM, vielen. Het bevel over de Keniaanse troepen is eerder deze maand overgedragen aan AMISOM.

"Ik spreek deze week met de gezant van de VS en ze hebben al gezegd dat ze meer geld beschikbaar gaan stellen", aldus Odinga. "Als ze ook op militair vlak kunnen helpen, des te beter, maar voorlopig hebben we het over financiële steun." Een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade kon niet direct commentaar leveren.

Bastion

Odinga zei ook de EU-vloot die piraterij voor de Somalische kust bestrijdt om hulp te hebben gevraagd. De EU is echter terughoudend, zei de Keniaanse premier. Het mandaat van de EU-vloot is onlangs uitgebreid om ook bolwerken van piraten op het Somalische vasteland te bestrijden. Kismayo is echter een bastion van al-Shabab, niet van Somalische piraten.

Honderdduizenden Somaliërs zijn voor het geweld en de hongersnood in eigen land op de vlucht geslagen en uitgeweken naar Kenia. In het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia zitten meer dan zeshonderdduizend Somalische vluchtelingen. Volgens Odinga heeft Kenia in totaal meer dan een miljoen Somalische vluchtelingen opgevangen.