PYONGYANG - Miljoenen Noord-Koreaanse kinderen krijgen niet het voedsel, de medicijnen of de gezondheidszorg die nodig zijn voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.  

Daardoor is een hele generatie ondervoed en wordt zij in de groei belemmerd. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag gezegd.

Bij bijna een derde van alle Noord-Koreaanse kinderen jonger dan 5 zijn tekenen van groeibeperkingen te zien, in het bijzonder op het platteland waar voedsel schaars is en kinderen aan diarree bezwijken als gevolg van een gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en elektriciteit.

Ziekenhuizen zijn weliswaar brandschoon, maar beschikken slechts over basisvoorzieningen, slechts weinige hebben stromend water en stroom. Medicijnen zijn bovendien nauwelijks voorradig.

Geen tekenen

In de hoofdstad Pyongyang leven de mensen in relatief comfort, maar in de rest van het land is de situatie schrijnend. Ongeveer zestien miljoen Noord-Koreanen - twee derde van de bevolking - moet bij de regering aankloppen voor voedsel en er zijn geen tekenen dat de regering structurele, langetermijnhervormingen wil doorvoeren om economische groei te realiseren.

Noord-Korea produceert te weinig voedsel om de 24 miljoen zielen tellende bevolking te voeden. Het land valt terug op de beperkte import van voedsel en voedseldonaties uit het buitenland om het tekort aan te vullen. De VN hebben voor 2012 een bede doen uitgaan voor 157 miljoen euro. Dat geld is nodig om de hongerigen te voeden, maar ook om te investeren in programma's die erop gericht zijn een chronische voedseltekort te voorkomen.

Pijnlijk moment

De oproep komt voor Noord-Korea op een pijnlijk moment. Het land wil een imago creëren van stabiliteit en eenheid nu de macht wordt overgedragen aan de nieuwe, jonge leider van het land, Kim Jong Un. Voor het eerst sinds jaren erkent Pyongyang echter dat er een ernstig voedseltekort is.