LONDEN - De Anglicaanse Kerk heeft dinsdag officieel protest aangetekend tegen het plan van de Britse regering om het homohuwelijk toe te staan. 

Aan het historische idee dat het huwelijk een verbintenis tussen man en vrouw is, moet niet getornd worden, vindt de kerk.

Premier David Cameron is voorstander van het homohuwelijk, ook al is er binnen zijn Conservatieve Partij veel weerstand tegen de plannen. Vicepremier Nick Clegg verwacht van de leden van zijn Liberale Democraten niet anders dan dat ze voor het homohuwelijk stemmen.

Pamfletten

De conservatieve groepering Coalitie voor het Huwelijk heeft een petitie met meer dan een half miljoen handtekeningen ingediend tegen het voorstel.

De Anglicaanse Kerk liet in een door bisschoppen en aartsbisschoppen ondertekend pamflet weten tegen het homohuwelijk te zijn. Homo's genieten al veel rechten, aldus de kerk, die vreest in de toekomst ook huwelijken van homostellen te moeten sluiten.

Rechten

"Om de aard van het huwelijk voor iedereen te veranderen is een verregaande stap die geen duidelijk juridisch voordeel biedt, gezien de rechten die al bestaan voor geregistreerde partnerschappen", aldus de kerk. "We zijn van mening dat het om puur ideologische redenen invoeren van een nieuwe betekenis aan een begrip zo bekend en fundamenteel als het huwelijk zeer onverstandig zou zijn."

Peter Thatchell van de beweging Equal Love beschuldigde de kerk van 'bangmakerij, het overdrijven van de gevolgen van het homohuwelijk en het aansporen tot discriminatie'.