MOSKOU - Duizenden Russen demonstreren dinsdag in het centrum van de hoofdstad Moskou tegen president Vladimir Poetin.

Onlangs is de Russische president begonnen aan zijn derde termijn.Volgens de organisatoren zijn er meer dan 100.000 betogers op de been, maar de politie houdt het op ongeveer 18.000. De demonstratie verloopt rustig.

''Beste vrienden, zij zijn bang voor ons en wij zijn niet bang voor hen'', zei de vroegere vicepremier Boris Nemtsov tegen de mensenmassa. Volgens blogger Jevgenia Tsjirikova ''vechten we tegen de bezetters op ons grondgebied''.

De regering heeft de demonstratie officieel toegestaan. Het is de eerste grote betoging sinds Poetin op 7 mei begon aan zijn derde termijn. De politie heeft aangegeven dat de betoging kan doorgaan, maar hooguit met 50.000 mensen. Agenten hebben nog niet ingegrepen.

Huiszoekingen

Het protest komt een dag na huiszoekingen bij belangrijke tegenstanders van het Kremlin. Oppositieactivisten als Aleksej Navalni, Sergej Oedaltsov en Ilja Jasjin moesten zich dinsdag op een politiebureau melden voor ondervraging.

Oedaltsov was dinsdag desondanks bij de demonstratie aanwezig.

Poetin heeft afgelopen vrijdag een strenge wet tegen protesten getekend. Wie zonder vergunning demonstreert, kan een torenhoge boete krijgen. Zelfs adviseurs van de president zijn kritisch over de regels.

Hij maakte duidelijk dat hij zich niet van zijn stuk laat brengen door de protesten. ''We kunnen niet toelaten dat iets ons land verzwakt en de samenleving verdeelt. We kunnen beslissingen en daden niet toestaan als ze leiden tot sociale en economische schokken'', zei hij in een televisietoespraak.

Stembusgang

In maart gingen in Moskou vele mensen al de straat op om te protesteren tegen het in hun ogen frauduleuze verloop van de stembusgang bij de presidentverkiezingen. In Sint-Petersburg werden toen circa 300 actievoerders opgepakt, waaronder Navalni, Oedaltsov en Jasjin.

Na zijn vrijlating kondigde Navalni nieuwe acties aan. ''We gaan door tot we winnen.''

Demonstratie Poetin