DARWIN - De Australische baby Azaria Chamberlain is in 1980 tóch opgegeten door een dingo. Dat bleek dinsdag tijdens de vierde rechtszaak rondom de verdwijning van het negen weken oude meisje.

De zaak houdt de gemoederen al sinds 1980 bezig.

De moeder van de baby werd in 1981 veroordeeld voor moord, maar toen de zaak vijf jaar later werd heropend werd ze vrijgelaten. In 1995 werd er voor de derde keer onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het meisje.

Uit dat onderzoek kwam geen antwoord op de vraag hoe Azaria stierf.

'Duidelijk'

Dankzij de uitspraak van de lijkschouwer wordt de doodsoorzaak van Azaria definitief vastgesteld. ''Het is duidelijk dat een dingo in staat is een kind aan te vallen, mee te nemen en te doden'', aldus de lijkschouwer.

Azaria werd nooit teruggevonden, maar in de jaren na haar verdwijning kwamen steeds meer gevallen van door dingo's aangevallen kinderen in het nieuws. In 2001 vielen de woestijnhonden nog een 9-jarige jongen in de staat Queensland aan, die als gevolg daarvan overleed. De lijkschouwer baseert haar uitspraak onder meer op deze nieuwe informatie.

Moeder Lindy Chamberlain-Creighton toonde zich opgelucht over de uitspraak en onderstreepte dat Australië ''prachtig, maar soms gevaarlijk kan zijn''. Vader Michael Chamberlain zei dat het juridische gevecht ''veel te lang'' heeft geduurd. Hij stelde wel dat de uitspraak aantoont dat ''het mogelijk is gerechtigheid te krijgen, zelfs als alles verloren lijkt''.

Het verhaal van de moeder van Azaria werd verfilmd in A cry in the dark met Meryl Streep.

Zaak Azaria Chamberlain