AMSTERDAM - Troepen van het Jemenitische leger hebben maandag het bolwerk van de militante moslims in Jaar, het zuiden van Jemen, veroverd.

Dat lieten lokale autoriteiten weten aan persbureau Reuters.

De zuidelijke plaats was sinds vorig jaar in handen van al-Qaedastrijders, maar die zijn afgelopen nacht op de vlucht geslagen.

Volgens bronnen bij het Jemenistische leger zijn er zeker 44 soldaten en militanten omgekomen door deze aanval in het zuiden van Jemen.

Zinjibar

Het leger vecht nog om twee andere al-Qaedabolwerken in de regio, namelijk Zinjibar en Shuqra. Militairen drongen dinsdag door tot het centrum van Zinjibar. Jemen verwacht ook deze stad nog dinsdag in handen te krijgen.

De strijdkrachten hebben de tegenaanval ingezet om de moslimextremisten, die banden hebben met al-Qaeda, de terreinwinst die zij door de politieke wanorde vorig jaar in Jemen hebben weten te boeken, weer af te nemen.

Locatie Jaar in Jemen:


Grotere kaart weergeven

Offensief

Jemen begon een maand geleden met een groot offensief om gebieden in het zuiden te heroveren op al-Qaeda. De inname van Jaar is de grootste overwinning sinds het begin van de operaties.

Kort voor het offensief kwam een al-Qaedakopstuk om door een aanval met een onbemand Amerikaans gevechtsvliegtuig.

Vrijhavens

De onherbergzame delen van Jemen zijn vrijhavens van radicaalislamitische bewegingen zoals al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland. Die strijden tegen de zwakke regering in Jemen. Ook bereiden ze er terreuraanslagen op doelen in het Westen voor.

Zo probeerde een in Jemen getrainde Nigeriaan zichzelf in 2009 op te blazen aan boord van een vliegtuig van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit. Een jaar later werden enkele in Jemen gemaakte bompakketten onderschept op weg naar de VS.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten