AMSTERDAM - Het Keniaanse parlementslid William Ruto moet zich waarschijnlijk vanaf maart 2013 verantwoorden voor het Internationaal Strafhof.

Ruto moet terechtstaan voor de beschuldiging dat hij het geweld in zijn land na de omstreden presidentsverkiezingen in 2007 heeft georkestreerd. Dat zijn de aanklagers bij het Internationaal Strafhof en de advocaten van Ruto maandag overeengekomen.

Het is nog onduidelijk of Ruto bij zijn voornemen blijft om zich kandidaat te stellen voor het Keniaanse presidentschap, waarvoor de verkiezingen op 4 maart 2013 gepland staan.

Moord

Ruto is samen met de journalist Joshu arap Sang aangeklaagd wegens moord, gedwongen deportaties en vervolging van aanhangers van de Nationale Eenheids Partij van president Mwai Kibaki na de verkiezingen in 2007. Het hof beslist later deze maand wanneer hun proces moet beginnen. Een belangrijke getuige in deze zaak, minister van binnenlandse veiligheid George Saitoti, kwam zondag bij een helikoptercrash in Kenia om het leven.

Het hof buigt zich dinsdag ook over een procesdatum voor twee andere verdachten, onder wie vicepremier Uhuru Kenyatta, eveneens een mogelijke presidentskandidaat. Kenyatta wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid tegen aanhangers van premier Raila Odinga.