WASHINGTON - De VS hebben maandag hun bezorgdheid geuit over huiszoekingen die de Russische politie eerder op de dag deed bij tegenstanders van president Vladimir Poetin.

Gewapende politiemensen drongen zeker tien woningen binnen van onder anderen de bekende oppositieleiders Aleksej Navalni, Sergej Oedalzov en Ilja Jasjin.

De oppositie had juist dinsdag weer een grote betoging gepland. De mensen bij wie de huiszoekingen werden verricht, moeten zich dinsdag op het bureau melden voor ondervraging.

Ongeregeldheden

De huiszoekingen waren volgens de Russische autoriteiten naar aanleiding van ongeregeldheden na een demonstratie tegen de regering op 6 mei. Daarbij zouden de verdachten hebben aangezet tot rellen.

Toen betoogden ongeveer 20.000 mensen tegen Poetin. Diens regering heeft ondertussen nog meer wetten uitgevaardigd om samenscholingen of het organiseren ervan met strenge sancties tegen te gaan.

,,Deze maatregelen roepen serieuze vragen op over het willekeurige gebruik van de wetsuitvoering om vrije meningsuiting en het recht op vergaderen te onderdrukken'', concludeerde een regeringswoordvoerster in Washington.