BELLVUE - De autoriteiten in de VS voeren strijd tegen grote bosbranden in het noorden van Colorado en het zuiden van New Mexico.

Het lukt de brandweer maandag niet de branden te bedwingen. Bij de bestrijding van een bosbrand van 155 vierkante kilometer in Colorado werden tien blusvliegtuigen en vierhonderd brandweermannen ingezet.

De brandweerdiensten hebben aangegeven dat ze meer hulp kunnen gebruiken, maar hebben niet gezegd wat ze specifiek nodig hebben. Eén persoon uit Colorado wordt nog vermist.

Brandweermannen in New Mexico hopen gebruik te maken van een omslag in de weersomstandigheden. Hevige winden hielden de blusvliegtuigen zondag aan de grond.

Vlammenzee

Honderden mensen zijn voor de vlammenzee op de vlucht geslagen en tientallen gebouwen zijn in rook opgegaan. De gouverneur van New Mexico, Susana Martinez, heeft aangekondigd nog eens honderd leden van de Nationale Garde in te zetten om te helpen met de evacuaties. Daarnaast worden legerhelikopters ingezet om te helpen met blussen.

Beide branden verbleken vergeleken bij een gigantische brand in het zuidwesten van New Mexico, die sinds mei 1126 vierkante kilometer bos in de as heeft gelegd. De kleinere branden in Colorado en New Mexico zijn echter van groter zorg, aangezien deze dichter bij bewoonde gebieden woeden.