BELGRADO - De buurlanden van Servië op de Balkan hebben maandag het inauguratiefeestje van de nieuwe Servische president Tomislav Nikolic geboycot.  

De regeringsleiders zijn niet te spreken over bepaalde uitspraken van Nikolic en twijfelen aan zijn pro-Europese houding. Nikolic werd afgelopen donderdag al officieel beëdigd.

Nikolic stond vroeger te boek als een ultranationalistisch politicus. Hij zegt echter zijn afkeer van het Westen te hebben ingeruild voor een meer pro-Europese houding.

De regeringsleiders van Kroatië, Bosnië, Slovenië en Macedonië waren niet aanwezig bij de feestelijkheden, die plaatshadden in het presidentieel paleis in het centrum van Belgrado.

Srebrenica

De nieuwe Servische president zei onlangs de slachting in Srebrenica, waar in 1995 achtduizend moslimjongens en mannen werden omgebracht door Servische militairen, geen genocide was. Ook zei hij dat Vukovar, een Kroatisch stadje dat tijdens de oorlog in de jaren negentig met de grond gelijk werd gemaakt door Servische troepen, eigenlijk Servisch was.

"Ik wilde een boodschap (aan Nikolic) afgeven dat zijn uitspraken over Srebrenica en Vukovar - uitspraken die ons doen denken aan de Nikolic van tien of vijftien jaar geleden - onacceptabel zijn", aldus de Bosnische president Bakir Izetbegovic. "Ik denk dat het belangrijk is om deze boodschap meteen af te geven, omdat Nikolic een man is die wil veranderen. Hij heeft zijn retoriek al aangepast, maar nu moet hij zijn houding nog aanpassen. Wij moeten hem daarbij helpen."