KIEV - Twee hoge vertegenwoordigers van de Europese Unie zijn maandag in de Oekraïense hoofdstad Kiev gearriveerd.

Zij moeten toezien op het verloop van de rechtszaak tegen de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko. Het gaat om voormalig president van het Europees Parlement Pat Cox en de ex-president van Polen, Aleksander Kwasniewski.

Het Westen heeft de veroordeling van Timosjenko scherp veroordeeld en eist dat de oppositieleidster op vrije voeten wordt gesteld. Het proces zou politiek gemotiveerd zijn. Regeringsfunctionarissen van de EU boycotten uit protest het Europees kampioenschap voetbal, dat in Oekraïne en Polen wordt gespeeld.

Janoekovitsj

Naar verwachting hebben Cox en Kwasniewski maandag een onderhoud met president Viktor Janoekovitsj. Ze hopen ook een bezoek te brengen aan Timosjenko, die in een ziekenhuis voor een rugkwaal wordt behandeld.

Aanhangers van Timosjenko hopen dat het bezoek van de Europese afvaardiging de druk op de Oekraïense leiders opvoert om een oplossing te vinden.

Demonstratie

Een demonstratie van aanhangers van Timosjenko is door de oproeppolitie verhiderd voor het Olympisch stadion in Kiev. Daar verzamelden toeschouwers zich voor de EK-voetbalwedstrijd tussen Zweden en Oekraïne. Hun weg werd echter versperd, zo liet de partij van Timosjenko in een verklaring weten.