WASHINGTON - De VS hebben een onderhandelingsteam teruggetrokken uit Pakistan na het mislukken van gesprekken over het heropenen van NAVO-aanvoerroutes naar Afghanistan.

Pakistan sloot zijn grenzen voor transporten van de NAVO naar buurland Afghanistan in november. De aanleiding was een Amerikaanse luchtaanval waarbij 24 Pakistaanse militairen omkwamen.

Het onderhandelingsteam was 6 weken geleden naar Pakistan afgereisd, nadat de regering in Islamabad te kennen had gegeven dat over heropening van de routes viel te praten.

Maar een doorbraak in de onderhandelingen bleef uit. Het team wordt voorlopig voor ''een korte tijd'' weer naar huis gehaald, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag.

Onderminister

Afgelopen week weigerde de bevelhebber van het Pakistaanse leger de Amerikaanse onderminister van Defensie te ontmoeten om over de kwestie te praten.

Pakistan zou duizenden dollars eisen voor elke truck die de grens passeert. De Amerikanen willen hier niet aan voldoen en weigeren ook expliciet excuses aan te bieden voor de dodelijke luchtaanval.