BEIROET - Internationaal gezant Kofi Annan is 'ernstig bezorgd' over het jongste geweld in Syrië.

Zo heeft hij de beschieting van opstandige gebieden in Homs en berichten over aanvallen met mortieren, helikopters en tanks aan de kust scherp veroordeeld.

In een verklaring zegt Annan maandag dat de strijd zowel aan de kant van de regering als aan de kant van de oppositie escaleert. Beide partijen trekken zich weinig aan van het bestand dat 12 april had moeten ingaan.

Annan roept de partijen opnieuw op 'alles te doen om te verzekeren dat burgers niet geschaad worden'.

Vijftig mensen

Activisten melden dat maandag in heel Syrië meer dan vijftig mensen zijn gedood. Regeringstroepen en opstandelingen bestreden elkaar in de provincies Homs, Idlib en Latakia.

Op beelden van webcams in Homs waren beschietingen te zien van woongebouwen. Het geluid van langssuizende granaten werd sporadisch onderbroken door salvo's van machinegeweren.

Syrische soldaten doodden rebellen die bij Idlib een tank in brand hadden gestoken, zei Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Bij de aanval kwamen zeven soldaten en een burger om het leven. Verder werden drie mannen en twee vrouwen gedood toen ze probeerden te vluchten.

Briefjes

In het nabijgelegen dorp Lag lagen elf dode mannen in een kamer, hun namen op briefjes die tussen hun kleding waren gestoken, bleek uit amateur-videobeelden. In Deir al-Zour kwamen tien mensen om door een autobom, zei Abdul-Rahman. "Wij zien felle gevechten nu het Syrische leger posities terug probeert te veroveren die in handen zijn van rebellen. Er zijn veel doden onder de rebellen", zei hij.

Oppositieleider

De nieuwe leider van de Syrische oppositie, Abdelbasset Sida, heeft president Bashar al-Assad opgeroepen zijn macht over te dragen aan zijn vice-president Faruq al-Shara. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia maandag gemeld.

Volgens Sida die zondag in het Turkse Istanbul werd gekozen als nieuwe leider van de overkoepelende Syrische Nationale Raad, verliest de Syrische regering elke dag steeds verder haar controle op het land. Volgens hem heeft het regeringsleger alleen nog maar in enkele straten in Damascus de macht in handen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Annan 'ernstig bezorgd' over Syrië