TRIPOLI - Libië houdt vier opgepakte medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) 45 dagen in preventieve detentie in afwachting van een onderzoek tegen hen.

Dat heeft een juridische bron in Libië maandag laten weten.

Het viertal werd donderdag opgepakt nadat ze in de gevangenis een bezoek hadden gebracht aan Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de vermoorde Libische dictator Muammar Kaddafi.

Een van hen, de Australische juriste Melinda Taylor, zou haar boekje te buiten zijn gegaan met de uitwisseling van documenten met Saif. Het ICC overweegt Saif te berechten, maar is daarover in conflict met de nieuwe machthebbers in Tripoli.

Gevangenis

Het hoofd van de eenheid die de vier heeft opgepakt verklaarde maandag dat de ICC-medewerkers zondag naar de gevangenis zijn overgebracht. Ze worden vastgehouden in de stad Zintan, 120 kilometer ten zuidwesten van Tripoli, waar ook Saif vastzit.

Maandag werd in de Libische stad Benghazi een konvooi van het Britse consulaat getroffen door een granaat, waardoor een persoon gewond raakte. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Vorige week was er in deze stad ook al een aanslag tegen het Amerikaanse consulaat. Toen ontplofte er een bom, die alleen schade veroorzaakte.

De verantwoordelijkheid hiervoor werd opgeëist door de Gevangene Omar Abdelrahman Groep.

Rosenthal

Nederland roept Libië op ''om zich maximaal te blijven inspannen'' voor de vrijlating van de opgepakte ICC-medewerkers. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken sprak maandag met ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo over de zaak. Rosenthal is bezorgd over de aanhoudingen.

Alles over de Arabische lente in ons dossier