CANBERRA - De Australische premier Julia Gillard heeft maandag om de vrijlating gevraagd van de Australische juriste Melinda Taylor.

Taylor werkt voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag en is afgelopen week in Libië gevangen gezet. Ze bezocht er Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de overleden dictator Muammar Kaddafi.

''Ik ben erg bezorgd en roep de Libische regering op haar gevangenhouding te beëindigen'', zei Gillard.

Taylor was met drie medewerkers in het opstandige Zintan, 120 kilometer ten zuidwesten van Tripoli. Daar wordt Saif vastgehouden. Volgens de Libische autoriteiten is Taylor donderdag aangehouden omdat ze haar boekje te buiten ging met de uitwisseling van documenten met Saif.

Berechten

Het ICC overweegt Saif te berechten, maar is daarover in conflict met de nieuwe machthebbers in Tripoli.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr heeft met de Libische viceminister van Buitenlandse Zaken Mohammed Abdulaziz over Taylor en haar collega's gesproken.

Carr zei maandag dat hij hoopt dat Taylor snel in contact kan komen met mensen van het consulaat in Libië. ''We zouden graag zien dat dit snel wordt opgelost en dat ze terugkeert naar haar man in Den Haag en hun kind van 2 jaar oud'', aldus Carr.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten