AMSTERDAM - De Verenigde Naties maken zich zorgen over over de toename van babyluikjes in Europa.

Dat meldt The Guardian. De VN stellen dat babyluikjes het recht schenden van kinderen om hun afkomst te kennen. In plaats van babyluikjes, moeten overheden investeren in hulp bij gezinsplanning, geboortebeperking en ongewenste zwangerschappen, zegt Maria Herczog, van het VN-comité van het Verdrag inzake de rechten van het kind.

Babyluikjes werden al in de Middeleeuwen gebruikt. 10 jaar geleden blies een Duitse Christelijke organisatie het idee nieuw leven in. Dit vond veel navolging.

Babymoord

Moeders kunnen hun baby anoniem achterlaten achter een babyluikje, dat zich meestal buiten een ziekenhuis bevindt. Voorstanders stellen dat ze babymoord voorkomen, omdat het zeer laagdrempelig is. Ook zou het aantal abortussen ermee teruggedrongen worden. Een bezwaar is echter het recht van een kind te weten wie zijn ouders zijn.

"Net als in de Middeleeuwen zien we nu weer dat mensen beweren dat babyluikjes kindermoord tegengaan", aldus Herczog tegen The Guardian. "Daar is geen bewijs voor."

Volgens de VN zijn in de laatste 10 jaar 200 babyluikjes geopend in Europa. Sinds 2000 zijn er 400 kinderen in achtergelaten. Nederland heeft geen babyluikjes, maar de discussie over het nut hiervan laait regelmatig op.