PARIJS - De Franse socialisten van president François Hollande lijken af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement.

Dat bleek uit een prognose enkele uren na het sluiten van de stembussen bij de verkiezingen zondag.

De socialisten halen daarin 283 tot 329 zetels in het 577 zetels tellende parlement. Voor een meerderheid zijn 289 zetels nodig.

Met potentiële bondgenoten van de socialisten, zoals het anti-kapitalistische Linkse Front met 13 tot 20 zetels, zijn de socialisten vrijwel zeker zijn van een linkse meerderheid.

Conservatieven

De conservatieven blijven achter met 210 tot 263 zetels terwijl extreem rechts niet verder komt dan 0 tot 3 zetels. De opkomst was ongeveer 60 procent. In percentages uitgedrukt, is er een ander beeld. Daar zouden de socialisten en hun bondgenoten 40 procent van de stemmen hebben gekregen tegen 35 procent voor het conservatieve kamp.

Elke zetel in het parlement vertegenwoordigt één kiesdistrict. Er zijn in totaal 6600 kandidaten. In districten waar geen enkele kandidaat zondag meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, volgt een tweede ronde op zondag 17 juni. Daaraan mogen kandidaten meedoen die meer dan 12,5 procent van de stemmen krijgen.

Rechts

Het titanengevecht tussen de leiders van extreem links en extreem rechts in Frankrijk, is gewonnen door de nationalisten. Marine Le Pen van het Front National plaatste zich voor de tweede ronde volgende week zondag, Jean-Luc Mélenchon van het Linkse Front niet.

Le Pen en Mélenchon hadden zich allebei kandidaat gesteld in een klein mijnwerkersdistrict in het armoedige noorden van Frankrijk, vlakbij de stad Lille.

Geteld

De stemmen worden nog geteld, maar Mélenchon heeft zijn verlies al toegegeven. ''Het is normaal om teleurgesteld te zijn, maar we moeten ons niet verslagen voelen'', zei hij.

Mélenchon schaart zich achter de socialist Philippe Kemel, een partijgenoot van president François Hollande. Ook hij was kandidaat in het district. Het lijkt erop dat Kemel en Le Pen volgende week zondag tegen elkaar uitkomen in de tweede ronde. De winnaar neemt plaats in het parlement.

Le Pen en Mélenchon deden in april ook mee met de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Le Pen kreeg toen bijna 18 procent van de stemmen, Mélenchon ruim 11 procent.

Franse socialisten winnen parlementsverkiezingen