RAMALLAH - Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hebben elkaar in de afgelopen weken verschillende keren in stilte ontmoet om te proberen een uitweg te vinden uit de drie jaar durende impasse in het vredesproces.

Beide partijen hebben dit zondag bevestigd.

Vertegenwoordigers verklaarden dat de agenda voor de besprekingen bescheiden was en zij benadrukten dat er geen doorbraak in het verschiet ligt.

Toch biedt de onthulling een sprankje hoop dat er een formule kan worden gevonden om de formele onderhandelingen over de kernkwesties te kunnen hervatten.

Stil liggen

Het vredesoverleg ligt sinds december 2008 stil. De Palestijnen zeggen dat zij de onderhandelingen pas hervatten als Israël de bouw van woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in het oosten van Jeruzalem stopzet.

De Palestijnen willen ook dat Israël de grenzen van voor 1967 aanvaardt als uitgangspunt voor de uiteindelijke grens. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de onderhandelingen moeten worden gevoerd zonder zulke voorwaarden vooraf.

Gesproken

Volgens de Palestijnen hebben hun onderhandelaar Saeb Erekat en Netanyahu's gezant Yitzhak Molcho elkaar regelmatig gesproken. De Palestijnen zeggen dat zij hun eisen niet hebben laten vallen, maar open staan voor een ontmoeting tussen Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. De twee spraken elkaar eind 2010 voor het laatst.

Abbas zou van Netanyahu een gebaar willen, zoals een 'significante vrijlating' van Palestijnse gevangenen. Abbas, die in een machtsstrijd is verwikkeld met Hamas, meent dat hij een dergelijk concreet resultaat moet kunnen laten zien om niet in eigen huis voor schut te staan.

Een Israëlische functionaris bevestigde dat er 'voortgaande contacten op verschillende niveaus' zijn geweest. Hij wilde niet uitweiden, maar verklaarde dat Israël altijd gebaren van goede wil in overweging wil nemen.