RANGOON - President Thein Sein van Myanmar heeft zondagavond de noodtoestand afgekondigd in de westelijke deelstaat Rakhine, waar spanningen tussen boeddhisten en moslims dodelijk geweld hebben ontketend.

Het is voor het eerst sinds Thein Sein begin 2011 president werd de noodtoestand heeft uitgeroepen. Onder de uitzonderingstoestand is het leger bevoegd taken van het bestuur over te nemen. Rakhine is een kustgebied tegen de grens met Bangladesh.

Bij onlusten in twee gebieden in Rakhine vielen volgens Myanmarese staatsmedia vrijdag zeker zeven doden en zeventien gewonden en werden honderden huizen platgebrand.

Het geweld sloeg zaterdag en zondag over naar andere delen van Rakhine, hoewel het in de gebieden waar het vrijdag begon weer rustig was.

Ontevredenheid

In een toespraak voor de televisie zei Thein Sein dat het geweld werd aangewakkerd door ontevredenheid onder verschillende religieuze en etnische bevolkingsgroepen, haat en wraakzucht.

"Ik doe een beroep op burgers, politieke partijen, religieuze leiders en de media om de overheid te helpen de rust en stabiliteit te herstellen en verdere escalatie van het geweld te voorkomen", zei hij.

Uitgaansverbod

De autoriteiten stelden eerder zondag in de deelstaathoofdstad Sittwe en drie andere plaatsen een uitgaansverbod in. Samenscholingen van meer dan vijf personen werden eveneens verboden.

In Rakhine sluimeren al langere spanningen tussen boeddhisten en moslims, welke laatsten dikwijls worden aangezien voor illegale migranten uit Bangladesh. Het probleem heeft lokale wortels, maar de vrees bestaat dat het naar elders kan overstaan.

Lees de Twitterreacties op di nieuws op NUlive

Noodtoestand Myanmar