ABIDJAN - Liberia heeft zaterdag de grens met Ivoorkust gesloten nadat zeven Nigerese blauwhelmen, acht burgers en een militair uit Ivoorkust vrijdag werden gedood bij diverse incidenten in het westen van Ivoorkust.

Duizenden bewoners van het gebied sloegen op de vlucht.

Een groep militairen van de VN-vredesmacht kwam in een hinderlaag terecht toen ze aan het patrouilleren waren tussen dorpen die werden aangevallen door gewapende groepen.

Zeven blauwhelmen kwamen om, zo liet een woordvoerder van de volkerenorganisatie vrijdag weten. Ivoorkust verklaarde zaterdag dat de aanvallers afkomstig waren uit Liberia.

Verdrietig

VN-topman Ban Ki-moon zei zeer verontwaardigd en verdrietig te zijn over de dood van de zeven blauwhelmen. Daarnaast sprak hij zijn bewondering uit voor de overgebleven manschappen van de groep militairen.

''Zelfs na de aanval van vanavond zijn er meer dan 40 blauwhelmen in het dorp achtergebleven om de bewoners te beschermen tegen de milities'', aldus Ban Ki-moon. Die militairen zouden nog steeds in gevaar zijn.

Burgeroorlog

Het is de zwaarste aanval tot nu toe op de vredesmacht in het West-Afrikaanse land. Daar woedde vorig jaar een burgeroorlog, toen Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara elkaar de overwinning bij de presidentsverkiezingen betwistten.

Na de arrestatie van Gbagbo in april 2011 werd het rustiger in Ivoorkust.