MOSKOU - Rusland verliest het vertrouwen in het internationale vredesplan, dat een einde moet maken aan het geweld in Syrië.

Het plan ''begint serieus te haperen, maar we zien geen alternatief voor de uitvoering ervan'', heeft de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) zaterdag gezegd.

Het alternatief dat sommige landen zien, namelijk militair ingrijpen, is voor Rusland geen optie. ''We zullen het gebruik van geweld niet toestaan in de Veiligheidsraad'', verklaarde Lavrov.

Toen westerse landen vorig jaar wilden ingrijpen in Libië, hield Rusland zich in de Veiligheidsraad afzijdig. Moskou maakte geen gebruik van zijn recht om de resolutie te blokkeren.

Assad

Lavrov zei ook dat Rusland niet per se tegen een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad is. ''Als de Syriërs het daar onderling over eens zijn, zouden we zo'n oplossing met alle plezier steunen. Maar we vinden het onaanvaardbaar dat het van buitenaf wordt opgelegd'', aldus Lavrov.

Lavrovs onderminister Gennadi Gatilov had dinsdag ook al de deur geopend voor een vertrek van Assad. ''Wij hebben nooit gezegd of erop gestaan dat Assad aan de macht moet blijven'', zei Gatilov toen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten