CHARKOV - De Nederlandse politieagenten die in Oekraïne zijn om de lokale politie bij te staan, hebben zaterdag hun collega's al een paar keer te hulp moeten schieten.

''Het ging over ruzies tussen Nederlanders en Oekraïners, waarbij meestal ook drank in het spel was. Hier en daar zijn ook wat tikken uitgedeeld, maar ernstige incidenten zijn er nog niet geweest.''

Dat zei het hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme en delegatieleider Ronald Moes zaterdag.

Over het algemeen is de sfeer in de fanzone van Oranje goed. ''Het is er gezellig en rustig'', aldus Moes.

Meerderheid

De supporters van Oranje geven het fanplein in Charkov vooral kleur. De Nederlandse fans zijn overduidelijk in de meerderheid ten opzichte van de Deense aanhangers. Op het Vrijheidsplein in de Oekraïense stad zijn slechts kleine groepjes rood-wit geklede Scandinaviërs te ontdekken.

Behalve het grote Oranjelegioen en de tientallen Denen genieten ook enkele Duitse en Oekraïense voetbalfans van de zon in Charkov. Op het grote stadsplein heerst een gemoedelijke sfeer. Regelmatig vallen Nederlandse en Deense fans elkaar in de armen. ''Dat het beste team moge winnen!'', klinkt het vaak. De supporters worden door enkele dj's vermaakt met muziek.

Stoet

De lange stoet van Oranjesupporters heeft rond 15.00 uur inmiddels koers gezet richting het Metaliststadion van Charkov. Duizenden fans lopen de ongeveer 5 kilometer naar het stadion waar het Nederlands elftal zijn eerste EK-wedstrijd speelt tegen Denemarken.

De supporters bereikten rond half 5 het stadion. De fans deden ruim een uur over de tocht.

De Nederlandse voetbalbond KNVB verwacht dat er tussen de 10.000 en 15.000 Oranjefans in het stadion zullen zitten.

Eindhoven

Terwijl de Oranjefans in Charkov in een lange stoet naar het voetbalstadion wandelden, liep zaterdagmiddag ook een oranje stroom mensen van het Centraal Station in Eindhoven naar het Philips Stadion. Bussen met bezoekers reden er af en aan.

In het PSV-stadion kijken ongeveer 34.000 mensen naar de eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken, voorafgaand aan een concert van Guus Meeuwis. De sfeer in Eindhoven is gemoedelijk en de bezoekers vinden het 'keigezellig', ondanks het tegenvallende weer.

De wedstrijd begint om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Alles over het EK in het dossier van NUsport

Charkov kleurt Oranje