CHARKOV - Honderden supporters van het Nederlands elftal hebben zich zaterdag verzameld op het Vrijheidsplein in Charkov.

Ze bereiden zich op vrolijke klanken van Nederlandse muziek voor op het eerste EK-duel van Oranje met Denemarken (18.00 uur).

Veel fans poseren voor een reusachtig standbeeld van Lenin, die vanaf een hoog voetstuk toekijkt. Ze drinken onder een helderblauwe hemel bij zo'n 30 graden vooral bier.

De KNVB houdt rekening met een kleine 15.000 Nederlandse fans in Charkov. De meeste supporters van Oranje lopen straks in een optocht naar het Metaliststadion.

Volgens de Oekraïense grensbewaking komen er zaterdag zo'n 6000 voetbalfans het land binnen, vooral uit Nederland, Duitsland en Polen.

Vrijdag kwamen er ook al 3400 supporters de grens over. Toen waren ook de Portugezen en Denen flink vertegenwoordigd. Het vliegtuig en de bus blijken de populairste vervoersmiddelen voor onder andere de Oranjefans.

Protest

Tientallen demonstranten hebben zaterdag het EK-duel tussen het Nederlands elftal en Denemarken aangegrepen om aandacht te vragen voor de slechte economische situatie in Oekraïne.

Ze hebben zich zaterdagmiddag verzameld voor het standbeeld van Lenin, waar supporters van Oranje feestvieren. Met spandoeken en leuzen wijzen ze erop dat veel fabrieksarbeiders al 27 maanden geen loon hebben gekregen. Ze vinden het schandalig dat de regering en sponsors wel geld over hebben voor het EK.

De politie van Charkov is aanwezig en kijkt vanaf afstand toe.