AMSTERDAM - Duizenden Grieken zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad.

Dat meldt BBC zaterdag. De demonstranten in Athene schreeuwden "weg neonazi's".

Antiracisme organisaties hadden de demonstratie georganiseerd naar aanleiding van het incident donderdag waarbij een parlementslid van de partij zijn opponent tijdens een live TV-debat sloeg. De Griekse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de politicus, die na de uitzending is gevlucht.

De woordvoerder, Ilias Kasidiaris verloor zijn zelfbeheersing na een verwoede discussie met zijn opponenten Liana Kanelli van de communistische partij en Rena Dourou van de ultra linkse partij. Dourou refereerde aan een strafzaak die loopt tegen Kasidiaris. Deze reageerde door een glas water te gooien in het gezicht van Dourou. Kanelli kreeg enkele rake klappen van de extreem-rechtse politicus.

Verkiezingen

Op 17 juni gaat Griekenland naar de stembus. Tijdens de vorige parlementsverkiezingen een maand geleden behaalde Gouden Dageraad maar liefst 7 procent van de stemmen.

De Gouden Dageraad is fel anti-immigratie. De partij heeft voorgesteld mijnen te plaatsen langs de Griekse grens en is berucht voor de jacht die de leden maken op immigranten.

Lees alles over de situatie in Griekenland in ons dossier

Grieks protest tegen extreem-rechts