PARIJS - De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft vrijdag op een persconferentie in Parijs gedreigd dat hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil vragen de status van het lidmaatschap van de Palestijnen op te waarderen als de vredesonderhandelingen met Israël niet worden hervat.

Eerder strandde een poging een volwaardig VN-lidmaatschap te verwerven in de Veiligheidsraad, omdat de Palestijnen niet het benodigde aantal stemmen kregen.

De Palestijnen hebben op dit moment een waarnemersstatus bij de VN. Als de status van de Palestijnen door de Algemene Vergadering wordt opgewaardeerd tot 'non-member state' wordt Palestina erkend als staat, net zoals Vaticaanstad.

Dit maakt de weg vrij voor de Palestijnen om bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een rechtszaak tegen Israël aan te spannen.

Stemmen

"We zijn naar de Veiligheidsraad gegaan. We kregen daar niet het benodigde aantal stemmen", zei Abbas. "Als we niet terugkeren aan de onderhandelingstafel, dan gaan we uiteraard naar de Algemene Vergadering om de status van non-member state te verkrijgen, net als Vaticaanstad en Zwitserland. Natuurlijk krijgen we daarbij te maken met veel obstakels."

Wanneer Abbas precies een verzoek wil indienen bij de Algemene Vergadering is niet bekend. In de Algemene Vergadering hebben lidstaten geen vetorecht.

Terugkeren

De Palestijnen willen pas aan de onderhandelingstafel terugkeren als Israël alle bouwactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem staakt.

Ze willen tevens garanties dat de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat worden gebaseerd op de grenzen van voor de Zesdaagse oorlog van 1967.

"Wat betreft de onderhandelingen wil ik slechts zeggen dat de bal bij meneer Netanyahu (de Israëlische premier, red.) ligt", zei Abbas. "Als meneer Netanyahu instemt met het beëindigen van de kolonisatie en de grenzen erkent zijn we geneigd stappen in deze richting te zetten."

Abbas dreigt met gang naar VN