MILAAN - Ex-premier Silvio Berlusconi van Italië zet een kroongetuige in het proces om het seksschandaal Rubygate onder druk.

Dit zegt althans de getuige zelf, de Braziliaanse Michelle Conceiçao. Zij zegt te hebben gezien dat Berlusconi seks had met het Marokkaanse escortmeisje Ruby, toen zij nog minderjarig was.

Conceiçao had dat op 25 mei moeten vertellen voor de rechtbank van Milaan, maar de advocaten van Berlusconi bereikten met procedurele trucjes uitstel tot 25 juni.

Conceiçao is ''bang dat mij iets overkomt'' en heeft het verhaal daarom al verteld in een interview dat weekblad L'Espresso vrijdag publiceerde.

Bunga-bunga

Conceição zegt dat zij op 25 april 2010, toen Ruby 17 was, te gast was bij een van de bunga-bungafeesten bij Berlusconi thuis in Arcore bij Milaan. Zij zag Ruby de slaapkamer van Berlusconi binnenglippen.

De volgende ochtend kreeg Ruby 5000 euro, de gebruikelijke prijs voor seks met de premier. De andere meisjes die alleen hadden meegefeest, kregen 'slechts' de gebruikelijke 1000 of hooguit 2000 euro. Volgens Conceição beviel Ruby Berlusconi ''juist omdat zij zo jong was''.

Losgebarsten

Nadat het Rubygate-schandaal was losgebarsten, ging Conceição terug naar Brazilië. Daar kreeg zij op een gegeven moment een telefoontje van Berlusconi.

Die wist toen al dat Conceição op 25 mei als getuige zou worden opgeroepen. ''Hij wilde niet dat ik de waarheid zou vertellen. Hij zei duidelijk tegen mij dat ik 'braaf moest zijn' in de rechtszaal'', aldus Conceição. Haar moeder is door de uitgeoefende druk ''erg bang''.

Conceição wil ondanks de druk tegen Berlusconi getuigen, want zij wil dat haar zoon later ''trots is op zijn moeder die de moed heeft gehad om de waarheid te zeggen, ook al word je in Italië alleen maar rijk als je leugens vertelt''.