TOKIO - Twee Japanse kernreactoren zullen worden herstart. Dat liet de Japanse premier Yoshihiko Noda vrijdag op een persconferentie weten.

De premier deed een beroep op de bevolking om te aanvaarden dat de kernreactors weer worden opgestart. Gebeurt dat niet, dan loopt de economie gevaar, zei hij.

Alle vijftig intacte kernreactors in Japan zijn voor onderhoud of veiligheidsinspecties stilgelegd nadat een tsunami na een aardbeving op 11 maart 2011 de kerncentrale van Fukushima onklaar maakte.

Veilig

De twee reactors in de centrale van Ohi zijn inmiddels gereed om weer te worden opgestart. De regering bezweert dat ze veilig zijn, maar het vertrouwen van het publiek in de overheid heeft door het gebeurde in Fukushima een grote knauw gekregen.

De herstart van de reactoren in het westen van het land zal de zorgen over energietekorten tijdens de zomer enigszins doen verminderen, maar is controversieel: veel Japanners zijn bezorgd over de risico's die aan kernenergie kleven.

Onmisbaar

Noda zei dat kernenergie onmisbaar is voor de Japanse samenleving. "Wij moeten de reactors 3 en 4 in Ohi herstarten om de levensstandaard van de mensen te beschermen. De Japanse samenleving kan niet overleven als wij alle kernreactors stilleggen of stilhouden", zei de premier.

De overheid vreest dat zonder kernenergie niet kan worden voldaan aan de extra vraag naar elektriciteit in de warme zomermaanden, voor koeling en airconditioning. Elektriciteitsbedrijven zullen meer gebruik moeten maken van dure, fossiele brandstoffen, waardoor de prijzen zullen stijgen.

Instemming

Lokale instemming is wettelijk niet vereist om de reactors weer op te starten, maar de regering heeft toegezegd in elk geval begrip te zullen vragen van het provinciebestuur. De gouverneur van Fukui had de publieke oproep van Noda als voorwaarde gesteld voor zijn instemming. Waarschijnlijk zal Noda volgende week beslissen, waarna de reactors binnen enkele dagen weer in bedrijf kunnen zijn.

De regering vaardigde in april nieuwe veiligheidsvoorschriften uit om zorgen bij de omwonenden weg te nemen. Fukui telt dertien kernreactors, geclusterd in vier complexen aan de kust.

Alle berichten over de tsunami in Japan in ons nieuwsdossier

Japanse kernreactoren worden herstart