LONDEN - De Britse premier David Cameron is opgeroepen om als getuige te verschijnen voor de commissie die de ethiek van de Britse pers onderzoekt.

Dat onderzoek is ingesteld naar aanleiding van het afluisterschandaal bij de inmiddels opgedoekte boulevardkrant News of The World. Zijn verhoor staat voor donderdag op de agenda, heeft de commissie vrijdag meegedeeld.

De regering-Cameron is onder vuur komen te liggen door onthullingen over haar nauwe banden met het media-imperium van Rupert Murdoch.

Transparantie

Cameron gaf in zijn verklaring toe dat de verhoudingen tussen pers en politiek te hecht waren. Er moet in de toekomst ''meer transparantie, betere regelgeving, iets meer afstand'' komen, zei de premier. Hij beklaagde zich over de constante nieuwsstroom. ''De 24 uursnieuwscyclus betekent dat kranten bij alles het volume opvoeren. Het voelt alsof je wordt toegeschreeuwd in plaats van toegesproken.''

Een van de onthullingen gaat over de minister van Cultuur, Camerons partijgenoot Jeremy Hunt. Hij moest beoordelen of Murdoch de betaalzender BSkyB volledig in handen mocht krijgen. Achter de schermen zou Hunt zich juist hebben ingezet voor Murdoch, mogelijk in ruil voor positieve berichtgeving.

Cameron sprak dat tegen. ''Het idee van openlijke afspraken is onzin. Ik geloof ook niet in de theorie dat het een knipoog en een stiekeme afspraak was'', zei hij.

Brooks

Cameron heeft de commissie zelf in het leven geroepen. Dat gebeurde na het schandaal rond de krant News of the World. Verslaggevers zouden hebben gehackt en agenten hebben omgekocht in de jacht op primeurs. Ook zou het moederbedrijf News Corp politici voor zijn karretje hebben gespannen.

Cameron is goed bevriend met Rebekah Brooks, de vroegere chef van het moederbedrijf. Ex-redacteur Andy Coulson was tot vorig jaar regeringswoordvoerder.

Getuigenissen

Eerder legden oud-premiers Gordon Brown, Tony Blair en John Major getuigenissen af voor de mediacommissie.

Minister George Osborne van Financiën wordt maandag aan de tand gevoeld. Een andere ex-premier, John Major, verschijnt dinsdag voor de commissie. Dat is op dezelfde dag dat de leider van oppositiepartij Labour, Ed Milliband, getuigt.

Voor woensdag staat onder andere vicepremier Nick Clegg op het programma.

Alles over het afluisterschandaal in ons dossier

Lees Twitterreacties op dit nieuws via NUlive