NEW YORK - Diarree en longontsteking eisen jaarlijks het leven van zo'n 2 miljoen kinderen in arme landen.

Met een goede distributie van vaccins voor de belangrijke veroorzakers van deze ziektes, zoals het griepvirus, is die kindersterfte terug te dringen. Daarnaast is met goedkope maatregelen een slag te slaan, zoals handen wassen.

Diarree en longontsteking eisen jaarlijks het leven van zo'n 2 miljoen arme kinderen. Met een goede distributie van vaccins voor de belangrijke veroorzakers van deze ziektes, zoals het griepvirus, is die kindersterfte terug te dringen. Daarnaast is met goedkope maatregelen een slag te slaan, zoals handen wassen. 

Dat meldde de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef vrijdag na een nieuwe studie. Het leeuwendeel van die kinderen die jaarlijks sterven aan diarree en longontsteking, woont in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en in het zuiden van Azië.

Van hen woont een aanzienlijk deel in vijf landen: India, Nigeria, Congo, Pakistan en Ethiopië. De twee ziektes zijn verantwoordelijk voor bijna 30 procent van de kindersterfte wereldwijd.

Longontsteking

De huidige zorg voor kinderen met longontsteking in landen waar veel kinderen aan die ziekte sterven, is slecht georganiseerd. In die landen krijgt amper een op de drie kinderen antibiotica bij de ziekte.

Als de zorg daar op het niveau komt van de rijkste mensen in hetzelfde land, kan de sterfte aan diarree met 60 procent worden teruggedrongen. Voor longontsteking kan de kindersterfte dan met 30 procent dalen.

Borstvoeding

Een van de beste manieren om kinderen gezond te laten opgroeien, is het geven van borstvoeding in de eerste 6 maanden van het leven van de baby. Dat gebeurt nu lang niet altijd. ''Voor baby's die geen borstvoeding krijgen, is de kans dat ze overlijden aan longontsteking 15 keer groter dan voor baby's die wel de borst krijgen'', aldus Unicef.

Unicef wil volgend jaar met een actieplan komen om de kindersterfte door diarree en longontsteking aan te pakken. De nieuwe studie is verschenen in de aanloop naar een vergadering volgende week in Washington, waar ongeveer 700 deskundigen bijeenkomen.

De regeringen van Ethiopië, India en de Verenigde Staten hebben de bijeenkomst georganiseerd.