MONTREAL - In de Canadese stad Montreal zijn donderdagavond rellen uitgebroken bij een studentenprotest tegen de Formule 1 Grand Prix van aanstaande zondag. 

De politie schoot traangasgranaten af om te voorkomen dat de duizenden betogers het terrein zouden binnendringen. Circa 40 mensen zijn gearresteerd, meldde de politie.

Enkele honderden studenten hadden eerder op de dag al in hun onderbroek betoogd, waarbij ze op potten en pannen sloegen.

De studenten zijn boos over de onduidelijke kosten van de Grand Prix, terwijl hun collegegeld fors wordt verhoogd.

Studenten in de Canadese provincie Québec demonstreren al maanden. Op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal beginnen vrijdag de vrije trainingen van de Formule 1.

De koningsklasse van de autosport werkt sinds 1982 bijna jaarlijks een race af op het eiland Île Notre-Dame in de rivier de Saint Lawrence River.

Bahrein

Het is al de tweede keer in 2012 dat een Formule 1-race aanleiding is voor protesten. Eerder stond de Grand Prix in Bahrein onder druk vanwege de politieke onrust in het land.

Die race ging in tegenstelling tot een jaar eerder wel door en werd uiteindelijk gewonnen door regerend wereldkampioen Sebastian Vettel.

Studenten protesteren tegen F1 in Montreal