AMSTERDAM/LONDEN - Argentinië is erin geslaagd de economie van de Falklandeilanden schade toe te brengen.

Dat heeft de Britse regering vastgesteld. Minister Jeremy Browne, die Latijns-Amerika in portefeuille heeft, beschuldigde Argentinië er donderdag van de eilanders aan de bedelstaf te brengen.

Pogingen toeristen naar de Falklandeilanden te trekken lopen spaak omdat Argentijnse havens cruiseschepen die de Britse vlag voeren de toegang weigeren, zei Browne.

De Argentijnse regering heeft haar luchtruim bovendien gesloten voor vliegtuigen die de archipel aandoen.

Verantwoordelijkheid

"We zien hier een lid van de G-20, dat meepraat met de wereldleiders - en van wie je enig verantwoordelijkheidsgevoel op het wereldtoneel verwacht - met een bevolking van zo'n veertig miljoen inwoners, dat een economische blokkade wil instellen die een geïsoleerde gemeenschap van zo'n drieduizend mensen aan de bedelstaf zal brengen", verklaarde Browne.

Zowel Argentinië als Groot-Brittannië claimt de eilandengroep, die in Latijns-Amerika de Malvinas worden genoemd. De twee landen vochten in 1982 een oorlog om de Falkland-archipel uit, die door Groot-Brittannië werd gewonnen. De spanningen tussen Londen en Buenos Aires zijn weer opgelopen in de aanloop naar de herdenking van het einde van de oorlog, op 14 juni. Browne brengt de eilanden volgende week een bezoek.