BELGRADO - De presidenten van Bosnië en Slovenië, Bakir Izetbegovic en Danilo Türk, gaan maandag niet naar de inauguratie van de nieuwe president van Servië, Tomislav Nikolic.

Dat meldde omroep B92 in Belgrado donderdagavond. De Kroatische president Ivo Josipovic maakte woensdag al bekend niet naar Belgrado te zullen gaan.

Nikolic heeft door publieke uitspraken flink wat opschudding veroorzaakt. Zo verklaarde hij enkele dagen na zijn verkiezing op 20 mei dat er na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica weliswaar misdaden zijn gepleegd maar dat er geen sprake was van volkerenmoord.

Ander gezicht

Izetbegovic zei het te vroeg te vinden om Belgrado te bezoeken. ''Nikolic moet de komende tijd eerst een ander gezicht tonen. Ik hoop dat hij dat ook doet want we zijn tenslotte buurlanden'', aldus Izetbegovic, die daar nog aan toevoegde dat Nikolic zelf hem woensdagavond telefonisch had uitgenodigd.

President Danilo Türk van Slovenië bevestigde een uitnodiging van Nikolic te hebben ontvangen. Hij weigerde echter uit te leggen waarom hij deze had afgeslagen. ''Daarvoor is het nu niet het juiste moment'', aldus Türk.