NEW YORK/DEN HAAG - Het proces tegen Ratko Mladic kan uitlopen tot na de beoogde sluitingsdatum van het Joegoslavië-Tribunaal eind 2014.

Dit zei de president van het VN-hof, Theodor Meron, donderdag voor de Veiligheidsraad.

Het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider begon op 16 mei. Volgens Meron wordt de rechtsgang bij het tribunaal vertraagd door het vertrek van gekwalificeerd personeel.

Het in 1993 opgerichte Joegoslavië-Tribunaal is tijdelijk en staat al jaren onder druk om zijn werk af te ronden. Het eveneens in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof daarentegen is permanent, zodat mensen met dezelfde specialisatie - internationaal strafrecht - van het tribunaal naar het strafhof overstappen voor een veiligere baan.

Ook hoofdaanklager Serge Brammertz uitte zijn zorg over het vertrek van grote aantallen medewerkers bij het tribunaal. De Belg hekelde tevens het gebrek aan vooruitgang bij het onderzoek naar de helpers in Servië die Mladic en zijn politieke baas Karadzic jarenlang uit handen van justitie hebben gehouden.

Genocide

Mladic en Karadzic staan terecht wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica. De nieuwe Servische president Tomislav Nikolic ontkende onlangs dat er volkenmoord is gepleegd na de verovering van de Oost-Bosnische moslimenclave in 1995.

Brammertz noemde dat donderdag voor de Veiligheidsraad ''onaanvaardbaar'' en in strijd met de bevindingen van het Joegoslavië-Tribunaal en het Internationaal Gerechtshof. Volgens de hoofdaanklager is ''dit soort retoriek een stap terug die het lijden van de slachtoffers verergert en het broze verzoeningsproces in het voormalige Joegoslavië bedreigt''.

Alles over het proces Mladic in ons dossier