NICOSIA - Waarnemers van de VN kunnen niet in de buurt komen van het Syrische dorp al-Qubeir, waar tientallen mensen zouden zijn afgeslacht.

Dat zei het hoofd van de waarnemersmissie, de Noorse generaal Robert Mood. Ze worden volgens hem tegengehouden door militairen, maar ook door groepen burgers. Een woordvoerder van de speciale Syriëgezant Kofi Annan zei eveneens dat de waarnemers worden tegengehouden.

Een man in het Syrische dorp al-Qubeir heeft donderdag bevestigd dat er een heleboel mensen zijn vermoord.

''Ik zag de verbrande lijken van kinderen, vrouwen en meisjes in het veld. Ik zag iets wat je je niet kan voorstellen. Het was een afgrijselijke slachting. Mensen werden doodgeschoten en verbrand'', zei de man telefonisch tegen het Franse persbureau AFP.

Bendes

In en rond het dorp, circa 180 kilometer ten noorden van Damascus, zijn naar verluidt woensdag tientallen mensen om het leven gebracht. Volgens de oppositie is de slachting het werk van bendes die trouw zijn aan het regime van president Bashar al-Assad. De regering beschuldigt terroristen en spreekt van negen doden.

Het is onduidelijk wat zich in al-Qubeir heeft afgespeeld. Het zou om een klein soennitisch dorp gaan, dat in een door sjiieten bewoonde streek ligt. De meeste doden zouden tot een familie behoren.

Soennitische enclave

Bij de massaslachting eind mei in Houla, circa 50 kilometer zuidelijker, werd ook gemeld dat de slachtoffers werden vermoord door bendes en figuren uit de streek rond Houla. Het zou ook gaan om een soennitische enclave die door sjiitische regeringsgetrouwen worden aangevallen.

Het regime van Assad stoelt op de sjiitische minderheid, vooral sjiitische officieren. Ongeveer 18,5 miljoen Syriërs zijn soennieten. Het land telt ongeveer 23 miljoen inwoners, 10 procent is sjiitisch en 10 procent is christelijk.

Alles over de situatie in Syrië in ons dossier