JUBA - Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag de nieuwe Nederlandse ambassade in Zuid-Sudan geopend.

Het Afrikaanse land ontstond in juli vorig jaar, toen het zich afscheidde van Sudan.

Zuid-Sudan is een van de 15 partnerlanden voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

Volgens Knapen staat de opening van de ambassade in de hoofdstad Juba symbool voor de blijvende Nederlandse betrokkenheid. Knapen heeft voor dit nieuwe land dit jaar 47 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Daarnaast draagt Nederland met 6 miljoen euro bij aan noodhulp via de Verenigde Naties. Ambassadeur Kees van Baar was sinds mei 2011 in het land om de ambassade op te starten.

Knapen is donderdag in Zuid-Sudan om de Nederlandse inzet te bekijken. 30 Nederlandse stafofficieren, politietrainers en civiele experts nemen deel aan de veiligheidsmissie Unmiss. Hij bezocht ook de politieacademie waar Nederland aan meebetaalt. ''De mensen snakken naar veiligheid en een normaal leven. De overheid, politie en leger kunnen daar helaas nog niet voor zorgen'’, aldus Knapen.

Olie

De staatssecretaris sprak met vicepresident Riek Machar over het stilleggen van de olieproductie door Zuid-Sudan. Het land had de pompen stilgezet toen buurland Sudan olie in beslag nam en veel geld vroeg voor de doorvoer.

''De bevolking heeft al te maken met stijgende voedselprijzen, brandstof wordt steeds schaarser en er zijn ernstige humanitaire problemen. Partijen moeten dringend tot een akkoord komen over het gebruik van de oliepijpleiding'’, zei Knapen.

Onveilig

In Zuid-Sudan, het nieuwste land ter wereld, wonen volgens een registratie in april 77 Nederlanders. Het land is zo groot als Frankrijk en heeft minstens 8 miljoen inwoners. De grens met Sudan is 2000 kilometer lang en nog niet definitief vastgesteld, waardoor de situatie niet geheel veilig is.

Nog steeds zijn er schermutselingen aan de grens met Sudan. Door mislukte oogsten en de vele vluchtelingen zijn nu 2,4 miljoen inwoners afhankelijk van voedselhulp.