BRUSSEL - De woordvoerder van de extremistische moslimbeweging Sharia4Belgium is donderdagochtend thuis gearresteerd. Dat liet het parket van Antwerpen donderdag weten.

De Belgische moslimprediker Fouad Belkacem (30), beter bekend als Abu Imran, wordt gezien als de aanstichter van rellen vorige week donderdag in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Hij had via een onlinevideoboodschap opgeroepen tot geweld, nadat de politie een vrouw had aangehouden die in een boerka liep. Het dragen daarvan is in België verboden.

In de boodschap verheerlijkte hij volgens het parket de kopstoot die de vrouw had gegeven bij haar aanhouding. Belkacem is volgens justitie een ''haatprediker die de grenzen van rechten vrijheden frequent overtreedt.''

Deze zaak lijkt veel op een eerdere, aldus het parket. Belkacem werd vorige maand veroordeeld in Antwerpen wegens het aanzetten tot haat tegen niet-moslims. Het parket ziet de radicale prediker als feitelijke leider van Sharia4Belgium.

Discussie

Door de rellen laaide in België de afgelopen dagen een discussie op over een verbod op de beweging. De Belgische premier Elio Di Rupo is voor. ''De regering wil ver, zeer ver gaan in de strijd tegen radicale bewegingen die oproepen tot geweld en onze rechtsstaat in gevaar brengen.

"De actie is bezig en ze moet voor mij gaan tot en met een verbod van dergelijke organisaties'', zei hij woensdag tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Eind juni staan politieke hoorzittingen gepland om hierover te praten.

Hel

Ook in Nederland zorgde de radicale islamiet voor opschudding. Hij zou twee weken geleden naar een conferentie in Amsterdam komen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dreigde hem op te pakken en uit te leveren aan Marokko als hij dat zou doen.

In Marokko wordt hij gezocht voor drugshandel. ''De minister mag naar de hel'', reageerde Belkacem toen. Hij kwam uiteindelijk niet, maar sprak via een videoverbinding.

De beweging Sharia4Belgium wil de islamitische wetgeving (sharia) in België invoeren. Een vergelijkbare beweging (Sharia4Holland) is in Nederland actief.