PEKING - Rusland, China en de vier andere landen die samenwerken in de Shanghai Coördinatie Organisatie (SCO) hebben zich in een gezamenlijke verklaring gekeerd tegen militaire interventie in Syrië. 

Ook het afdwingen van een machtswisseling in Syrië en eenzijdige sancties wijzen de SCO-landen af.

De verklaring komt in de aanloop naar de discussie over Syrië bij de Verenigde Naties. Rusland en China blokkeren tot nu toe pogingen om in VN-verband de druk het regime van de Syrische president Bashar al-Assad op te voeren.

De verklaring lijkt erop te duiden dat beide wereldmachten niet van plan zijn hun opstelling te veranderen.

President Vladimir Poetin van Rusland en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao en de leiders Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan twee dagen bijeen in Peking voor de jaarlijkse top van de SCO.

Annan

De speciale gezant voor Syrië, Kofi Annan, presenteert de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York donderdag naar verwachting een nieuw voorstel in een poging zijn mislukte vredesplan dat hij overeenkwam met de strijdende partijen in Syrië te redden.

Hij zou volgens diplomatieke bronnen een contactgroep voor Syrië willen vormen, waarin Rusland, China, de Verenigde staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en regionale 'spelers' als Qatar, Turkije en Iran zitting hebben.

Machtswisseling

Het belangrijkste doel van het voorstel is volgens diplomaten Rusland rijp te maken voor een machtswisseling in Syrië.

''We proberen de Russen ervan te doordringen dat als ze Assad niet opgeven, ze het risico lopen dat ze al hun belangen in Syrië verliezen wanneer het conflict escaleert in een grote regionale oorlog waarbij Libanon, Iran en Saudi-Arabië zijn betrokken'', aldus een Westerse diplomaat.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten