LONDEN - Archeologen hebben in Londen de resten ontdekt van een theater waar enkele toneelstukken van William Shakespeare voor het eerst werden opgevoerd.

Het gaat om het Curtain Theater in Shoreditch, net buiten het Londense financiële district, de City. Het theater ging in 1577 open en in 1597 vond het gezelschap van Shakespeare, de Lord Chamberlain's Men, er onderdak.

Na twee jaar verhuisde het gezelschap naar het pas geopende Globe Theater, aan de andere kant van de Theems. 'Henry V' en mogelijk 'Romeo en Julia' zouden in het Curtain Theater in première zijn gegaan. In de proloog van 'Henry V' wordt aan het theater gerefereerd als 'deze houten O'.

De resten van het theater zijn gevonden achter een pub, op een terrein waar nieuwbouw staat gepland. Shakespeare en zijn gezelschap verhuisden naar het Curtain Theater na ruzie te hebben gekregen met de eigenaar van hun eerdere onderkomen, simpelweg The Theater geheten. Resten van dat theater werden in 2008 blootgelegd, vlakbij het Curtain Theater.

Zwaardvechten

Volgens Patrick Spottiswoode, hoofd educatie bij Shakespeare's Globe, het herbouwde Globe Theater, hadden de Lord Chamberlain's Men het niet erg naar hun zin in de Curtain.

Het publiek kwam er niet in de eerste plaats voor toneel, maar vooral voor zwaardgevechten, acrobaten en berengevechten, vertelt hij. De Curtain bleef zeker tot in de jaren twintig van de zeventiende eeuw bestaan. In die tijd hielden niet veel theaters het zo lang uit.

The Theater en de Curtain waren de eerste succesvolle schouwburgen van Londen. Eerder werden toneelstukken bijvoorbeeld opgevoerd op binnenplaatsen van herbergen.

Tot nu toe zijn een binnenplaats en enkele muren van de Curtain blootgelegd, maar de opgravingen, door archeologen van het Museum of London, gaan door. Het vastgoedbedrijf dat plannen met het terrein heeft liet weten de resten van het theater te zullen behouden.