ACCRA - Gewapende groepen in Liberia die vorig jaar de toenmalige Ivoriaanse president Laurent Gbagbo steunden hebben zeker veertig mensen gedood bij aanvallen over de grens in Ivoorkust.

Daarnaast hebben ze kindsoldaten gerekruteerd. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag gezegd.

Volgens HRW hebben de milities ten minste vier aanvallen uitgevoerd. Doelwit waren bevolkingsgroepen die de huidige president, Alassane Ouattara, steunen.

De Ivoriaanse presidentsverkiezingen in 2010 leidden bijna tot een burgeroorlog. Gbagbo verloor van Ouattara, maar weigerde de macht op te geven. De Verenigde Naties schatten dat bij het geweld dat op de verkiezingen volgde zeker drieduizend mensen omkwamen.

Gbagbo werd uiteindelijk met hulp van Franse en VN-troepen gearresteerd en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof.

Huurlingen

Zowel de aanhangers van Gbagbo als die van Ouattara deelden wapens uit en rekruteerden jonge mannen.

Duizenden Liberiaanse huurlingen namen ook deel aan de strijd, veelal aan Gbagbo's zijde. Na Gbagbo's arrestatie vluchtten de meeste huurlingen de grens met Liberia over.

Volgens HRW heeft de regering van Liberia niets gedaan aan de gewapende bewegingen of aan de rekrutering van kindsoldaten.

"In plaats van zich verantwoordelijk te gedragen en diegenen die betrokken waren bij internationale misdaden uit te leveren, hebben de Liberiaanse autoriteiten toegekeken hoe deze mensen kinderen rekruteren en dodelijke grensoverschrijdende aanvallen uitvoeren", zei Matt Wells, van HRW.

De Ivoriaanse onderminister voor defensie zei dat Liberia en Ivoorkust de handen ineenslaan om verdere aanvallen te voorkomen. "We werken samen met de Liberianen en we hebben meer grenspatrouilles ingesteld", aldus de onderminister, Paul Koffi Koffi.